
Ontwikkeling
Competenties
Bij het Technasium maken we gebruik van de competentiemonitor. Door een enorme hoeveelheid vragen te beantwoorden wordt er een beeld gecreëerd van waar iemand goed in is en waar nog ruimte voor verbetering is. Ik licht vier van mijn competenties toe, twee sterke punten en twee verbeterpunten.
Oordeelsvorming +
Ik ben van mezelf een kritisch persoon. Bij elk stukje informatie dat ik krijg, ga ik nadenken wat dit betekent voor de manier waarop we met een oplossing voor het vraagstuk komen. Mijn afwegingen zijn altijd goed doordacht en deze vaardigheid is het afgelopen jaar vooral in het project Infrastructuur: vervoersstromen goed van pas gekomen. Ik heb in dit project veel keuzes moeten maken, deze zijn in het verslag terug te lezen. Elke keuze is gemaakt op basis van informatie en een aantal hypotheses.
Gespreksvaardigheid +
Ik ben een natuurlijke prater. Ik hou van contact met mensen en stress totaal niet om een presentatie of een mondeling. Ook een bezoek of telefoontje bij/met een opdrachtgever of expert ga ik niet uit de weg. Ik heb in de eerste periode van VWO6 veel telefonisch contact gehad met experts, ik ben meermalen op bezoek geweest ergens en heb een videoverbinding gehad met een hoogleraar. Spreken - en vooral niet bang zijn om te spreken - is naar mijn mening een van de meest belangrijke skills die je als mens kan leren. Daarnaast maakt het je leven veel relaxter en simpeler wanneer je niet zenuwachtig bent op het moment dat je een gesprek of presentatie hebt.
Voortgangsbewaking -
Ik kan wel eens verloren raken in dingen die op een bepaald moment niet het allerbelangrijkst zijn. Ik heb dan overal en nergens een beetje voortgang, maar omdat ik te veel bezig ben met de dingen die nog geen prioriteit hebben, loop ik op bepaalde gebieden achter op schema. Dit kan frustrerend zijn voor mezelf, groepsgenoten en voor docenten. Om echt succes te bereiken later zal ik mezelf in de hand moeten gaan leren houden om te garanderen dat er ook echt nuttige voortgang is.
Plannen en organiseren -
Ik ben van mezelf ook een beetje chaotisch. Ik heb zelf het overzicht wel, maar mijn docenten en groepsgenoten soms niet. Dit kan ertoe leiden dat ik uiteindelijk het grootste deel van het werk moet doen, omdat de anderen het overzicht kwijt zijn. Plannen is wel iets waar ik gelukkig - mede dankzij het Technasium - beter in ben geworden afgelopen jaren en wat ik hierover heb geleerd tijdens de O&O-uren denk ik het belangrijkste wat ik meeneem naar mijn vervolgopleiding.
Leerdoelen na periode 1
Dit jaar heb ik enorm gefocust op contact met experts en onze opdrachtgever. Ik heb een redelijk aantal telefoontjes gepleegd (zie portfolio) en ben daarin zeker wel gegroeid. Ik heb echt de vruchten gezien van het contact met veel ervaringsdeskundigen, hoogleraren en andere experts. Ik denk zelf dat ik mijn doel daarin wel behaald heb.
Voor de volgende periode heb ik een enorm concreet doel: voortgangsbewaking. Ik wil alles volgens schema afkrijgen. Dus op tijd en in de juiste volgorde. Dit moet zorgen voor minder chaos en irritatie en meer rust bij mezelf, mijn groepsgenoten en docenten.
Terugblik na periode 2
In de tweede periode heb ik me gefocust op het afkrijgen van taken; dit is gelukt, hoewel de communicatie nog steeds een ding bleek. Ik heb eraan gewerkt, maar vlekkeloos ging het zeker nog niet, dus dat is iets om mee te nemen in de toekomst.
Betekenisvolle momenten
Als ik terugdenk aan het afgelopen jaar zijn er heel wat belangrijke momenten geweest die de koers van ons project hebben beïnvloed. Daarbij denk ik aan het PVA, waar we erg snel een eerste versie van hadden. Ook denk ik aan de afspraken met o.a. Olof Pauw, Wim Buth en misschien wel de belangrijkste tot nu toe: de videoverbinding met Fols Smolders van de Radboud Universiteit. Zijn kennis en invalshoek heeft ons beeld van dit probleem enorm verruimd.
Als ik ga kijken naar een lastig moment waar we als groep echt onze kracht hebben getoond, moet ik wel terug naar dinsdag 18 oktober. We kwamen va onze afspraak bij Olof Pauw en waren onderweg naar het gemeentehuis voor een afspraak met Wim Buth. Daniëls fiets liet hem in de steek en hij viel met een behoorlijke klap op de grond. Na een moment van "Wat is hier zojuist gebeurd?" kwamen we direct in actie en hebben we alleen maar oplossingsgericht gehandeld. Contact met de ouders van Daniël, contact met Wim Buth voor het verzetten van de afspraak (van half 3 naar 3 uur) en ondertussen met behulp van een meneer die naast de plek van het ongeval woont de fiets van Daniël tijdelijk repareren. Uiteindelijk is alles goed gekomen omdat we niet in paniek raakten en rationeel bleven handelen; daarmee blijft dit voor mij wel het meest betekenisvolle moment in de eerste fase van het project voor ons als groep.
Naast betekenisvolle momenten voor ons als groep waren er ook momenten die het project een boost gaven. Hieronder enkele voorbeelden:
- Contact Fons Smolders.
De eerste ontmoeting met Fons gaf een nieuwe draai aan ons PWS; dit was een pad waardoor ons PWS veel sterker werd en ons onderzoek completer. Het aantonen van de bodem als boosdoener was super waardevol; dit heeft onze keuze voor een natuurzwemvijver bezegeld.
Voor onze meesterproef was Fons ook cruciaal: hij heeft ons naar Boskalis en de ijzerzandfilter geleidt. - Contact met de Spartelvijver
De spartelvijver heeft veel belangrijke informatie opgeleverd zoals bezoekersaantallen, die we op onze plas konden projecteren om op het juiste formaat te komen. Daarnaast kwam de informatie over de dompelpompen en verversing van hun water ook goed van pas.